آمریکا با اینکه جمعیتی بسیار بسیار کمتر از چین و هند دارد ولی گویا تمام جهان فقط در حال صادرات به این کشورند. بخاطر همین است همگی به هول و ولا افتادهاند بر سر کاهش تعرفههای افزایش داده شده.
این یعنی حجم واردات آمریکا و تجارت با این کشور، به تنهایی شبیه تجارت با نیمی از جهان است!
اقتصاد شکوفای آمریکا بر پایهی مصرفگرایی استوار شده؛ هرچه مصرف بیشتر، اقتصاد پویاتر.
این اتفاق واقعاً جواب داده. اما مثل اینکه نه برای قشر کارگر!
×××
آمریکا بدلیل اقتصاد بزرگ، جمعیت ثروتمند، فناوری بهروز، زیرساختهای تجاری پیشرفته و فرهنگ مصرفی و بازار آزاد، به بهشت صادرکنندگان جهان تبدیل شده؛ ازاینرو هرگز چندان اهل تولید نبود. این مسئله اسباب وابستگی شدید مصرفشان به کشورها شده.
تعرفهبُری ترامپ هم حرکتی برای همکشیدن کون آمریکاییهاست تا لااقل این کشور از بلع بیپایان و واردات کمی بسمت تولید و صادرات پیش رود تا قشر کارگر که همیشه در هر نظامی بدبخت است نفس بکشد.
هرچند بهگمانم آنان همچنان تولید نخواهند کرد و این تعرفهها هم در نهایت اقتصاد آمریکا را پولدارتر میکند و بازهم قشر کارگر از سود بینصیب میشود.
×××
همچنین چینِ تولیدکننده که پول خوبی بدست آورده، دارد بسمت اقتصاد مصرفی حرکت میکند (بدلیل رشد طبقهی متوسط شهری).
هند هم بعنوان مهد خدمات فناوری، با اصلاحات اقتصادی ممکن است مصرف را افزایش دهد، هرچند فساد اداری و نابرابری، مانع بزرگی است.
آمریکا نیز همچنان پادشاه مصرف جهان خواهد ماند، مگر بحران مالی بزرگ رخ دهد.
×××
با این وصف بنظر میرسد همهی کشورها درحال رفتن بسوی مصرفگراییاند؛ حتی کشورهای تولیدکننده. آنان که هنوز به این سمت نرفتهاند بخاطر این است یا خیلی فقیرند یا خیلی فاسد!
من در عجبم که اگر همه مصرفکننده شوند چه کسی تولید خواهد کرد؟
پاسخ ساده است.
رباتها!
×××
در جهانی که دستها فقط روی صفحهی لمسی کار میکنند، بازوهای آهنی، کارخانهها را زنده نگه خواهند داشت!
www.Soroushane.ir